Ads 468x60px

Pages

2012. 03. 09.

Citromtorta II.



Alap:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű keksz
  • 10-12 dkg vaj

A lemon curd:

  • 2-3 nagy citrom
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 3 tojás

Krém:

  • 25  dkg mascarpone
  • 2 dl hideg tejszín
  • az elkészített lemon curd

Csokoládé bevonat:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • pár evőkanál tejszín
  • 5 dkg vaj

A receptet Stáhl Juditnál láttam először 2 éve, akkoriban sokszor csináltam túró és sajttortákat, imádtam az egyszerű keksz alapra épülő ízbombákat. Annyit változtattam, hogy étcsokis mázra cseréltem az eredetiben szereplő fehér csokisat, mivel nem igazán kedvelem magát a fehér csokoládét.

Első lépésként elkészítjük a torta alapját, a kekszet összemorzsoljuk, majd összekeverjük a felolvasztott és kihűtött vajjal. Az így kapott morzsát belenyomkodjuk egy 20 cm-es kapcsos tortaforma aljába úgy, hogy a peremére is hagyjunk rá 2 cm-t. A formát betesszük a sütőbe és 175 fokon 15 percig sütjük. 

Amíg a „tészta" sül, majd hűl, elkészítjük a lemon curd-öt.

Ehhez összeolvasztjuk a citromok frissen reszelt héját és a frissen csavart levüket a cukorral. Ekkor hozzákockázzuk a vajat, majd ezt is felolvasztjuk folyamatos keverés mellett. Levesszük a keverőtálat a tűzről és megvárjuk, míg szobahőmérsékletüre hűl.  Ekkor hozzáadjuk a három tojást, kézi habverővel alaposan elkeverjük az egészet, majd a tálat visszatesszük a gőzre. Folyamatos keverés mellett, kb. 10-12 perc alatt a keveréket besűrítjük. Ha jól besűrűsödött, kihűtjük.

Ha a lemon curd kihűlt, robotgéppel hozzákeverjük a mascarponét és a felvert tejszínt. Majd az így kapott citromos krémet rásimítjuk a keksz alapra.

Utolsó lépésként elkészítjük a csokoládé mázat. Ehhez gőz fölött megolvasztjuk a csokit, a tejszínt és a margarint. A mázat aztán szépen elsimítjuk a tortán, majd a sütit 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése