Alap:
- 20 dkg teljes kiőrlésű keksz
- 10-12 dkg vaj
A lemon curd:
- 2-3 nagy citrom
- 10 dkg cukor
- 5 dkg margarin
- 3 tojás
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl hideg tejszín
- az elkészített lemon curd
Csokoládé bevonat:
- 10 dkg étcsokoládé
- pár evőkanál tejszín
- 5 dkg vaj
A receptet Stáhl Juditnál láttam először 2 éve, akkoriban sokszor csináltam túró és sajttortákat, imádtam az egyszerű keksz alapra épülő ízbombákat. Annyit változtattam, hogy étcsokis mázra cseréltem az eredetiben szereplő fehér csokisat, mivel nem igazán kedvelem magát a fehér csokoládét.
Első lépésként elkészítjük a torta alapját, a kekszet összemorzsoljuk, majd összekeverjük a felolvasztott és kihűtött vajjal. Az így kapott morzsát belenyomkodjuk egy 20 cm-es kapcsos tortaforma aljába úgy, hogy a peremére is hagyjunk rá 2 cm-t. A formát betesszük a sütőbe és 175 fokon 15 percig sütjük.
Amíg a „tészta" sül, majd hűl, elkészítjük a lemon curd-öt.
Ehhez összeolvasztjuk a citromok frissen reszelt héját és a frissen csavart levüket a cukorral. Ekkor hozzákockázzuk a vajat, majd ezt is felolvasztjuk folyamatos keverés mellett. Levesszük a keverőtálat a tűzről és megvárjuk, míg szobahőmérsékletüre hűl. Ekkor hozzáadjuk a három tojást, kézi habverővel alaposan elkeverjük az egészet, majd a tálat visszatesszük a gőzre. Folyamatos keverés mellett, kb. 10-12 perc alatt a keveréket besűrítjük. Ha jól besűrűsödött, kihűtjük.
Ha a lemon curd kihűlt, robotgéppel hozzákeverjük a mascarponét és a felvert tejszínt. Majd az így kapott citromos krémet rásimítjuk a keksz alapra.
Utolsó lépésként elkészítjük a csokoládé mázat. Ehhez gőz fölött megolvasztjuk a csokit, a tejszínt és a margarint. A mázat aztán szépen elsimítjuk a tortán, majd a sütit 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
Ehhez összeolvasztjuk a citromok frissen reszelt héját és a frissen csavart levüket a cukorral. Ekkor hozzákockázzuk a vajat, majd ezt is felolvasztjuk folyamatos keverés mellett. Levesszük a keverőtálat a tűzről és megvárjuk, míg szobahőmérsékletüre hűl. Ekkor hozzáadjuk a három tojást, kézi habverővel alaposan elkeverjük az egészet, majd a tálat visszatesszük a gőzre. Folyamatos keverés mellett, kb. 10-12 perc alatt a keveréket besűrítjük. Ha jól besűrűsödött, kihűtjük.
Ha a lemon curd kihűlt, robotgéppel hozzákeverjük a mascarponét és a felvert tejszínt. Majd az így kapott citromos krémet rásimítjuk a keksz alapra.
Utolsó lépésként elkészítjük a csokoládé mázat. Ehhez gőz fölött megolvasztjuk a csokit, a tejszínt és a margarint. A mázat aztán szépen elsimítjuk a tortán, majd a sütit 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése