Ads 468x60px

Pages

2013. 02. 21.

Zabkása (Porridge)


  • zabpehely vagy zabkorpa (nekem zabpehellyel jobban ízlik)
  • tej vagy víz (én jobban szeretem tejjel)
  • 1 evőkanál méz
  • pici fahéj
  • 2 kk lenmag
  • gyümülcsök: körte, barack, télen aszalt gyümölcsök, banán, alma
  • dió, mandula
Régóta eszem zabkását, nagyon szeretem, sokkal laktatóbb reggeli, mint bármilyen kenyér vagy kalács és emellett még igen egészséges is. Tartalmaz B1-, B5- és B6-vitamint, E-vitamint, rostokat, valamint vasat, foszfort és kalciumot is. Jótékony hatással van az emésztésre is. Orvosi vizsgálatok bizonyították vérnyomás és koleszterin csökkentő tulajdonságát. Anno még angliai éveim alatt egyik skót ismerősöm üresen ette gyümölcsök nélkül, de szerintem úgy unalmas, így én belepakolok mindenfélét, amit szeretek. Skóciában amúgyis a zab, zabpehely sokféle ételnek fontos összetevője, ennek legfőbb oka, hogy azon az éghajlaton könnyebben termeszthető, mint például a búza. Elkészítése is roppant egyszerű, a tetszőleges mennyiségű zabpehelyre öntünk tejet, úgy hogy ellepje, majd szépen főzzük, amíg besűrűsödik valamennyire. Fahéjjal és mézzel ízesítjük, legvégén miután levettük a tűzről beledaraboljuk a gyümölcsöket, diót, lenmagot.

6 megjegyzés:

gionetta írta...

Ojj, de régen kerestem a porridge receptjét!!! Köszi Borso! Ezt kipróbálom, csak zabpelyhet kell még vennem, mert mindent elsütöttem, zabpelyhes keksznek, annyira ízlett a családnak! :-))

Borso írta...

de jó, ennek örülök!!! :) Remélem ízleni fog neked is.

HajniZoli írta...

Hallottam róla, de fogalmam sem volt hogy készítik. Van is itthon zabpehely, holnap reggelre kipróbálom:-)

Borso írta...

de jó, de jó! Remélem ízleni fog neked is. Én nagyon szeretem főleg mindenféle gyümölccsel megpakolva. Gondolkodtam ám, h érdemes-e posztot szentelni a zabkásának, h bárkit is érdekelhet-e stb. Ezek szerint igen. Ennek tényleg örülök. :)

teller-cake írta...

Csatlakozom az előttem szólókhoz, én is mindig ki akartam próbálni, de valahogy elmaradt. Pedig mindig van itthon zabpehely, mert imádjuk a kekszet belőle. Kipróbálom, ígérem és jelentkezem! ;-)

Borso írta...

szupi! mindenképp írj h ízlett-e! :)

Megjegyzés küldése