Ads 468x60px

Pages

2013. 09. 26.

Szilvadzsem

  • 1,5-2 kg szilva
  • 2 kiskanál fahéj
  • 1 evőkanál ecet
  • 1-2 evőkanál nádcukor
Pár hete ajándékba kaptam szilvalekvárt, ami már el is fogyott, így kaptam kedvet, hogy én magam is készítsek végre lekvárt. Szerettem volna minél kevesebb cukorral illetve tartósítószerek nélkül megoldani a lekvárfőzést. Először befőzőcukrot vettem, de miután megláttam a cukor mennyiséget elment tőle a kedvem, 500 g befőzőcukor kellett volna 1,5 kg szilvához, így inkább elkezdtem nézelődni, keresgélni a neten. Nem volt nehéz dolgom, mivel szilva szezon van-volt sokan főztek lekvárt a blogokon. Először ez a recept tetszett, de szalicilt nem sikerült vennem, így mikor megláttam a sütőben készült lekvárt, eldöntöttem, hogy ezt próbálom ki.
Szilvákat megmostam, kimagoztam és egy kerámia vagy jénai tálba öntöttem egy-két evőkanál ecetet, szilvákat szépen elhelyeztem benne. Ha valaki szeretné előtte le is lehet turmixolni vagy darálni a szilvát, hogy ne legyen darabos annyira a lekvárunk. Ezután előmelegített sütőben, kis lángon sütöttem négy órát, közben fél óránként ellenőriztem, hogy nem ég-e meg és meg is lehet időnként keverni picit. Az üvegeket sterilizáltam, majd belemertem a lekvárt és jól rászorítottam a fedelüket, fejre állítottam őket kb. öt percre, majd meleg helyen bebugyoláltam és így hűltek ki másnapra. Nagyon finom lekvár lett és nincs tele mindenféle érdekes összetevőkkel, nekem külön tetszett a sütőben sütés, nem bonyolult, picit időigényes, de azon kívül, hogy időnként ellenőriztem a készülő lekvárt, előtte megmostam, kimagoztam  a szilvákat, majd üvegekbe adagoltam semmi egyéb dolgom nem volt vele.

6 megjegyzés:

gionetta írta...

Köszi az ötletet! Veszek is szilvát, jó értettet, ha kapok valahol, akkor háznál. Bár ez errefelé nagy ritkaság. Amúgy nem felejtettelek el, csak teljesen behavazott a munkám. :-))

Éva írta...

Sütőben csináltam én is egy adagot bár szerettem volna fahéjasat is csinálni de az még várat magára! Szép lett és biztos nagyon finom is a lekvárod!

Borso írta...

Köszönöm! Az első lekvárom lett a legjobb, a második adagnál már nem kaptam olyan jó érett szilvát sajnos. Fahéjjal is finom ám, valaki szegfűszeget is rak bele, én maradtam csak a fahéjnál. :)

Borso írta...

Igen, a jó érett szilvából finomabb, nálam az első lett a legjobb verzió, a második adaghoz már nem kaptam olyan jó érett szilvákat, így abba több cukor kellett, mert igen savanykás volt. Olvastam, hogy jó munkád lett, gratula! :)

Kati írta...

Akkor csak elkészült:) Ugye milyen finom? Egyszer én is ki kell próbáljam sütőben:)

Borso írta...

Igen,sikerült! :) Teljesen más mint a bolti, sokkal finomabb. Próbáld ki a sütőben is,megéri,nekem kifejezettem tetszik ez a módszer. :)

Megjegyzés küldése