Ads 468x60px

Pages

2013. 11. 04.

Mákos zserbó


Sokat gondolkodtam, hogy milyen mákos ételt készítsek a Szofika által kiírt mostani SAD-ra. Érdekes, hogy mákosat választottam végül, gyerekkoromban egyáltalán nem ettem meg semmit, amiben mák volt, de ez egy ideje megváltozott. Valahol nemrég meglepetten nézegettem a mákos zserbót és nagyon kíváncsi lettem milyen is lehet. Jobb-e, ugyanolyan jó, vagy esetleg sokkal jobb, mint a diós? Nekem a zserbó eddig csak diós verzióban létezett, de csak idáig, mert mákkal még sokkal jobb, sőt szilva lekvárral az igazi ütős párosítás. A már jól bevált zserbó receptemnél maradtam, csak a diót mákra cseréltem.
Tészta: 
  • 35 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
Töltelék
  • kb. 10 dkg mák
  • 3-4 evőkanál nádcukor
  • kb. 5-6 evőkanál szilva lekvár
Tetejére:
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál víz
  • 3 evőkanál olaj
  • nádcukor ízlés szerint

Élesztőt langyos cukros tejben picit felfuttatjuk. Közben a lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, majd legvégül az élesztős tejet. Az egészet alaposan összegyúrjuk, pihentetjük. Mákot összekeverjük a nádcukorral. Tésztát három egyenlő részre osztjuk és kinyújtjuk őket egy közepes tepsi méretűre. A tepsit sütőpapírral kibéleljük és az első lapot belefektetjük, erre kenünk szilvalekvárt, majd megszórjuk a mákos-cukorral, ezután rásimítjuk a második tészta lapot és újabb adag lekvárt és mákos tölteléket teszünk rá. A harmadik lappal befedjük a zserbót, tetejét villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a csokimázat, kakaóport, a vízzel, a nádcukorral és az olajjal összemelegítjük, majd végül a zserbó tetejét megkenjük vele.

2 megjegyzés:

tücsi írta...

Imádom a mákos zserbót. Én is szoktam készíteni, és jobb mint a diós, pedig az is isteni. Az unokáimnak a mákos jobban ízlett, bár azt mondták mama a diós is isteni. A következőt már vegyes töltelékkel sütöttem. Most kedvet kaptam a sütéséhez, hétvégére meg lesz!:)) Köszi!:)) Tücsi

Borso írta...

Ugye? Én csak próbaképp készítettem, de nagyon meglepett, hogy jobban ízlik, mint a diós. :) Nálunk a családban senki se ismerte mákkal, csodálkoztak is.

Megjegyzés küldése