Ads 468x60px

Pages

2013. 05. 13.

Pita falafellel


Falafelt nagyon sokat ettem Angliában, -mikor ott éltem-, legtöbbször török étteremben, vagy készen vásárolt mélyhűtött verzióban. Most már itthon is sok helyen lehet kapni készen. Az elmúlt pár hétben több blogon is találkoztam vele, így kedvet kaptam hozzá, hogy magam is elkészítsem. Végül Trollanyu receptjét vettem alapul (tetszett, hogy nem kell bele se tojás, se liszt, se zsemlemorzsa), de az olajban való sütésnél szétesett a mintapéldányom, így utólag kénytelen voltam hozzáadni tojást és zsemlemorzsát, de most kis kutakodás után rájöttem mi volt a gond. Az eredeti falafelben nincs tojás, se zsemlemorzsa, viszont száraz csicseriborsóból készül, amit alaposan beáztatnak előző nap, majd másnap leturmixolják a többi összetevővel együtt. Én viszont most konzerv, előfőzött verziót használtam, no majd legközelebb. :)
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • fél csokor friss petrezselyemzöld
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk chili
  • só,bors
  • 1 hagyma felaprítva
  • 2-3 gerezd fokhagyma felaprítva
  • pici sütőpor
  • pici szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • kevés zsemlemorzsa
Hozzávalókat botmixerezzük, végén szódabikarbónát, sütőport, tojást, zsemlemorzsát is hozzáadjuk, majd kis golyókat formázunk belőlük és kevés olajban lassú tűzön jó alaposan átsütjük, én most wokban sütöttem és szépen átsült a belsejük is. Salátával, reszelt sárgarépával, savanyú uborkával és joghurtos fokhagymás szósszal fogyasztottuk.


A pitákat pedig az alábbi recept alapján készítettem, de legközelebb nagyobbra nyújtom ki, mert most elég picik lettek, így kevés dolog fért bele, picit jobban hasonlítottak zsemlékre. Ezt leszámítva finomak lettek és nagyon jó érzés volt kivenni őket a sütőből, mert nagyon kis helyesek lettek.
  • 450 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 310 ml víz
  • pici só, cukor
  • 12 g olívaolaj 
Hozzávalókból tésztát dagasztunk, majd olívaolajjal kikent tálba tesszük, tetejére is tegyünk olajat, ezután 90 percet kelesszük. Majd lisztezett felületen felosztjuk 6-7 darabra. Nedves konyharuhával letakarjuk őket és 20 percen át megint pihentetjük. Átgyúrjuk őket kis gombócokká, majd kis köröket nyújtunk belőlük. 250 C-ra előmelegített sütőbe tesszük a lisztes felükkel a sütőlapra, amint felpúposodik a közepe a pitánknak fordítsuk meg és még kb 6 percet süssük.

6 megjegyzés:

Böbe írta...

Én is konzerv csicseriborsóból készítem,kevés zsemlemorzsa, és csipet sütőporral, szépen egybe maradnak a golyók sütés közben és után is.Guszta lett nálad is, most jó meg is kívántam:))

gionetta írta...

Hát ez remekül hangzik! Beveszem a listába, amit el fogok készíteni, ha vége a félévnek. A levél hamarosan megy, már elkezdtem. :-))

Borso írta...

Igen, a végén sikerült szerencsére és finom volt. Beírtalak téged is az inspiráló receptekhez! :)

Borso írta...

Próbáld ki, nekem nagy kedvencem a falafel. Kitartás a tanuláshoz! Várom a levelet is. :)

HajniZoli írta...

Készülök én is rá, már megvettem a száraz csicseriborsót:-) a pitánál kétszer van a liszt, vagy a második az élesztő?
Nagyon guszta megtöltve!

Borso írta...

Juj, köszönöm, hogy szólsz, igen az élesztő, javítottam! :) Kíváncsi vagyok, hogy a szárazból tényleg összeáll-e tojás stb. nélkül. Írd majd meg, hogy sikerült.

Megjegyzés küldése