Ads 468x60px

Pages

2013. 01. 24.

Kalács


Kalácsot még sose készítettem, mindig úgy gondoltam, hogy túl bonyolult és macerás. Aztán úgy alakult, hogy hétvégén nem kaptunk már sehol se kalácsot és estére megelégelve a dolgot, kalácsrecept keresésébe fogtam a neten. Így bukkantam rá erre, amit most elsőre kipróbáltam. Annyira megtetszett, hogy még több receptet is szeretnék kipróbálni a jövőben. A hatfonásos résznél picit elakadtam, de ebbe is bele lehet jönni idővel. Teljesen más ez a kalács mint a bolti, sokkal laktatóbb és finomabb.

Íme a recept:
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 8 dkg vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 2 dkg élesztő felfuttatva a tejben
  • 8-10 dkg cukor (nekem ezzel a mennyiséggel picit édes lett, legközelebb még kevesebbet használok)
  • 1 pici só
  • 1 tojás a tetejére
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk és 1 órát hagyjuk kelni. Majd szépen megformázzuk. Video itt található hozzá, 2. perctől jönnek a lényeges részek. Ezután is hagytam még 30 percet kelni, majd megkentem tojással a tetejét. 30-40 percig sütjük, de vigyázni kell mert könnyen megég a teteje, így tartsuk szemmel.


2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép lett a kalácsod, guszta! Most annyi blogon láttam , hogy már kénytelen leszek én is sütni!

Borso írta...

Köszönöm. A hatos fonatot még gyakorolom.:) Ma láttam én is egy másik friss receptet pont. Azt is kipróbálom, mert nagyon megtetszett a kalácsozás. Picit időigényes a kelesztés miatt, de ha van időd próbáld ki, mert igazán megéri!

Megjegyzés küldése