Kalácsot még sose készítettem, mindig úgy gondoltam, hogy túl bonyolult és macerás. Aztán úgy alakult, hogy hétvégén nem kaptunk már sehol se kalácsot és estére megelégelve a dolgot, kalácsrecept keresésébe fogtam a neten. Így bukkantam rá erre, amit most elsőre kipróbáltam. Annyira megtetszett, hogy még több receptet is szeretnék kipróbálni a jövőben. A hatfonásos résznél picit elakadtam, de ebbe is bele lehet jönni idővel. Teljesen más ez a kalács mint a bolti, sokkal laktatóbb és finomabb.
Íme a recept:
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- 8 dkg vaj
- 2 dl langyos tej
- 2 dkg élesztő felfuttatva a tejben
- 8-10 dkg cukor (nekem ezzel a mennyiséggel picit édes lett, legközelebb még kevesebbet használok)
- 1 pici só
- 1 tojás a tetejére
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk és 1 órát hagyjuk kelni. Majd szépen megformázzuk. Video itt található hozzá, 2. perctől jönnek a lényeges részek. Ezután is hagytam még 30 percet kelni, majd megkentem tojással a tetejét. 30-40 percig sütjük, de vigyázni kell mert könnyen megég a teteje, így tartsuk szemmel.
2 megjegyzés:
Nagyon szép lett a kalácsod, guszta! Most annyi blogon láttam , hogy már kénytelen leszek én is sütni!
Köszönöm. A hatos fonatot még gyakorolom.:) Ma láttam én is egy másik friss receptet pont. Azt is kipróbálom, mert nagyon megtetszett a kalácsozás. Picit időigényes a kelesztés miatt, de ha van időd próbáld ki, mert igazán megéri!
Megjegyzés küldése