Tészta:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg sajt
Töltelék:
- 4 nagyobb krumpli
- 3 közepes répa
- 1 nagy vöröshagyma
- 2-3 paradicsom
- 5 dkg vaj
- só, bors
Ez a pite eredetileg csak krumplis, hagymás-vajas töltelékkel készült. Vajas pitének, katolikus pitének vagy pénteki pitének is nevezték Lancashire-ben, ahonnan származik. Mivel sok katolikus élt ott, a húsmentes pénteken ez egy igen népszerű ételnek számított. Mai napig az ottani pékségek népszerű pitéje ez. Én egy picit felturbóztam paradicsommal és répával. Legközelebb egy másik verziót is kipróbálok, még több zöldséggel. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fél órát hűtőben pihentetjük. Krumplit megfőzzük, de ne főzzük túl, majd szeleteljük fel vékonyan. Rakosgassuk le egy kivajazott piteforma aljára, majd erre jön az előzőleg picit megpárolt hagyma-répa-paradicsom hármas és a felkockázott vaj. Végén lefedjük a kinyújtott sajtos pitetésztával. Lehet díszíteni is a tetejét a maradék tésztával. Megkentem pici tojással is. Sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen meg nem barnul.
2 megjegyzés:
Istenien néz ki, átküldhetnél reggelire egy szeletet...;-)
:D küldöm. :)
Megjegyzés küldése