Nigella receptje alapján készítettem, igazából egy hagyományos angol édesség a "Victoria sponge cake" citromos változatáról van szó. Angliában szinte mindenhol lehet kapni a Victoria sponge cake-t, ami egy egyszerű vajas piskóta ketté vágva és málna lekvárral illetve tejszínhabbal megtöltve, tetejét pedig egyszerűen megszórják porcukorral. Én ezt a változatot valamiért nem annyira szeretem, ha választani lehet akkor inkább ezt a Nigella-féle citromos verziót kedvelem inkább. Igen gyorsan és könnyen elkészíthető.
Recept:
- 225g liszt vagy
- 200 g liszt és 25g étkezési keményítő
- 225 g cukor (nekem ez sok, ennél jóval kevesebbet tettem bele)
- 4 nagy tojás
- 225 g vaj
- 3-4 evőkanál tej
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál citrom aroma vagy 1 citrom héja és leve, ebben az esetben a tejet kihagyhatjuk
- 20 cm-es sütőforma
Puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként hozzáadjuk, ezután a lisztet és a sütőport, legvégül a tejet. 180 C-on 25 percig sütjük.
Citromos mascarponés krém
- 100 g mascarpone
- 100g lemon curd, otthon is elkészíthető 3 citrom, 3 tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj szükséges hozzá.
Citromok héját lereszelem, levüket kicsavarom, cukrot hozzáadom, gőz fölött kevergetem, majd belerakjuk a vajat és folyamatosan keverjük. A tojásokat felverjük és a langyos masszához adjuk, majd visszateszem melegíteni és jól besűrítem.
A kihűlt tortát kettévágjuk, megkenjük mascarponéval és erre kenjük a citromos krémet, én mielőtt a tortára kentem volna inkább összekevertem a mascarponét és a lemon curdot. Torta tetejét megszórjuk cukorral.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése