Ez a süti nekem teljesen új, nem ismertem, így most győzött a kíváncsiságom és megsütöttem a Blogkóstolóra második receptként. Brigi blogjáról még augusztusban elkészítettem a grízes sütit is. Az eredmény nagyon finom lett, mindenkinek ízlett, így biztos megsütöm még máskor is.
Kakaós piskóta:
- 8 tojás
- 8 evőkanál langyos víz
- 25 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1/2 cs. sütőpor
Krém:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 10 dkg vaj vagy mascarpone
Teteje:
- 10 dkg olvasztott étcsokoládé
- 5 dkg vaj
+ kókuszreszelék az oldalára
A tojássárgákat kihabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a vizet. A lisztet, a kakaóport
és a sütőport elkeverjük és a tojásos alaphoz adjuk. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatos mozdulatokkal hozzáadjuk az alaphoz. Egy nagyobb sütőpapírral bélelt tepsibe 170°C-on 15 percig sütjük. Ezalatt elkészítjük a vaníliapudingot, ha kihűlt habosra keverjük a vajjal. A vajam megolvadt, így egy hírtelen ötlettel mascarpone krémet kevertem bele helyette, így is finom lett a krém. A kihűlt kakaós piskótát hosszában kettévágjuk és pogácsa szaggatóval
szép karikákat szaggatunk. A korongokat a krémmel összeragasztjuk, oldalát is bekrémezzük, majd kókuszreszelékbe hempergetjük. Legvégül felolvasztjuk az étcsokit pici vajjal és megkenjük a sütik tetejét. A maradék tésztából és krémből golyókat formáztam és kókuszreszelékbe forgattam őket.
4 megjegyzés:
Nálunk fele ez "kozák sapka" néven ismert süti. :) Nagyon szép lett!
Ezer éve nem ettem. De ez annyira csábító, hogy muszáj lesz készítenem! :-))
igen? én se Hólabdaként, se Kozák sapkaként nem ettem még ilyet egészen mostanáig,de most nagy kedvencem lett. Köszönöm. :)
Hajrá, bár picit időigényes, de megéri. :)
Megjegyzés küldése